KAWA LUWAK
23.08
Nastało popołudnie, więc i czas na kawę.
Podjechaliśmy do palarni kawy Luwak.
Kawę Kopi Luwak uzyskuje się z odchodów miłego zwierzątka o nazwie Łaskun muzang, popularnie zwanego Luwakiem. Zwierzę chętnie zjada owoce kawowca, których nie trawi. Dlatego ziarna są przez nie wydalane w całości. Ziarno, po przejściu przez przewód pokarmowy łaskuna, traci gorzki smak i zyskuje nowy, łagodny aromat.
Dzieciaki poznawały tajniki palenia najdroższej kawy świata, której kilogram potrafi kosztować nawet 1 000 euro.
Miło było spożywać kawę w takich okolicznościach przyrody, z widokiem na dżunglę.
A oto dowód na to, że każdy, od najstarszego do najmłodszego członka rodziny, kawy spróbować musiał.
KINTAMANI
23.08
Po pysznej kawie zatrzymaliśmy się na lunch w miejscowości Kintamani. Z restauracji mieliśmy wspaniały widok wprost na wulkan Gunung Batur. Jego wysokość to 1717 m n.p.m. i do dziś pozostaje czynny. Ostatnia erupcja miała miejsce w 2000 roku.
Ze szwedzkiego stołu można było przebierać w daniach do woli.
Jeszcze tego samego dnia udaliśmy się do matki świątyń, czyli Pura Besakish.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz